Ovratnica ali oprsnica? Dolg ali kratek povodec? Navaden ali fleksi? Izbira ustrezne opreme za sprehod pomembno vpliva na počutje vašega psa, s tem pa na njegovo vedenje in nenazadnje na to, ali bo psu (in vam!) sprehod v veselje, ali bo prinesel več škode kot koristi. Ob poplavi ovratnic, oprsnic, takih in drugačnih povodcev ter druge opreme za sprehajanje psov smo lahko upravičeno v dilemi, kaj izbrati. Spodnji zapis je nastal z namenom pomagati skrbnikom psov izbrati ustrezno opremo.

Ovratnica ali oprsnica?

Čeprav večina pasjih skrbnikov še vedno prisega na ovratnice, ravno te lahko povzročijo veliko škode. Pasji vrat je po svoji zgradbi namreč podoben človeškemu. Pod dlako in kožo na vratu se skrivajo sapnik, požiralnik, bezgavke, ščitnica, žile, živci, vratna vretenca in mišice. Teh struktur nič ne ščiti pred sunki in potegi. Vsakič, ko se povodec napne, pride do pritiska na vrat, s tem pa tudi na organe v njem. Vlečenje na povodcu tako na dolgi rok vodi v poškodbe sapnika in s tem povezane težave z dihanjem, zaradi pritiska na žile je otežen pretok krvi v in iz možganov, pogosta posledica pritiska na vrat pa so tudi ukleščeni živci ter boleče mišice in s tem oteženo gibanje.

Tudi, če vaš pes običajno ne vleče na povodcu, lahko mimogrede pride do nenadnega potega. Morda pes nekaj zavoha in povleče proti zanimivemu vonju, se zažene proti mimoidočim, skoči proti cesti in ga s povodcem zadržimo, lahko pa povodec v trenutku nepozornosti povsem nevede povlečemo mi. Nenazadnje veliko ljudi poteg za povodec še vedno uporablja tudi kot metodo šolanja.

Včasih je že en močan sunek dovolj, da pride do poškodb. S tega vidika je oprsnica mnogo varnejša in zato primernejša od ovratnice. Ne pozabimo, da imamo pse na povodcih v prvi vrsti zato, da ne ogrožajo sebe in drugih. Tudi ljudje varnostni pas pripnemo čez prsni koš in ne okoli vratu, čeprav nimamo namena imeti prometne nesreče. Prav je, da pse zaščitimo na enak način.

Oprsnica zaščiti psa, če ta povleče na povodcu

Izbira ustrezne oprsnice

Vprašanje torej ne bi smelo biti “ovratnica ali oprsnica?”, ampak “kakšna oprsnica?” Na trgu obstaja kup oprsnic najrazličnejših proizvajalcev, žal pa niso vse enako dobre in tudi ni vsaka oprsnica primerna za vsakega psa. Izbrana oprsnica naj bo taka, da se v njej pes lahko nemoteno giblje. To pomeni, da ne sme ovirati gibanja sprednjih nog, ne sme tiščati pod pazduho, sprednji del oprsnice pa mora ležati dovolj nizko, da ne pritiska na mehko tkivo vratu. Najprimernejše so t. i. »H« oziroma »Y« oprsnice, ki spredaj spominjajo na črko Y, zgoraj pa na črko H. Za pse z globokim prsnim košem obstajajo t. i. »dvojne H oprsnice« z dodatnim varovalnim trakom na trebuhu. Taka oprsnica psu lepše stoji, predvsem pa onemogoča, da bi se pes snel z nje.

Sama sem najbolj zadovoljna z opremo znamke Haqihana, priporočam pa tudi proizvajalce D’Ellis in NAAY dog equipment. Seveda obstaja še malo morje drugih kvalitetnih znamk, to so le tri, s katerimi imam sama dobre izkušnje.

Spredaj oblika črke Y, da ne pritiska na vrat.

Oprsnica ne ovira gibanja sprednjih nog.

oprsnica za hrte

Oprsnica z varovalnim trakom za pse z globokim prsnim košem.

Ali ne bo moj pes na oprsnici še bolj vlekel?

Ustrezna oprsnica pravzaprav zmanjša možnost za vlečenje na povodcu, posebej v kombinaciji z ustreznim povodcem. Pes, ki vleče na ovratnici, se namreč duši. To ga spravlja v paniko in stres, zaradi česar skuša pobegniti iz situacije in posledično vleče še bolj. Ustrezno nameščena oprsnica ne povzroča nelagodja, s tem pa poveča verjetnost za lepo hojo na povodcu.

Kakšen povodec izbrati?

Psi na sprehodu radi raziskujejo svojo okolico. Za opravljanje potrebe pogosto potrebujejo malo več prostora. Komunicirajo s telesno govorico in za uspešno komunikacijo potrebujejo dovolj osebnega prostora. Daljši kot je povodec, bolje je. Seveda pa moramo upoštevati dejstvo, da na sprehodu običajno nismo sami, zato dolžino povodca prilagodimo tudi okolju, kjer se sprehajamo. Za običajne vsakdanje sprehode (tudi v mestu) je priporočljiv 3 – 5 m dolg povodec, na krajih, kjer smo sami, pa je ta brez težav lahko tudi daljši. Povodec naj bo lahek trak iz blaga ali biothana (material, ki spominja na umetno usnje). Širino povodca in velikost karabina izberite glede na velikost ter težo vašega psa – manjši kot je pes, lažji naj bo povodec.

T. i. »fleksi« povodce odsvetujem. Na njih psi namreč ves čas vlečejo. Poleg tega lahko hitro privede do poškodb – če se povodec zamota okoli psa ali človeka oziroma če moramo povodec iz kakršnegakoli razloga prijeti in pes pri tem potegne, lahko pride do hudih ureznin. Pogosto se tudi zgodi, da mehanizem v ročaju popusti in se povodec strga. Nenazadnje nam lahko ročaj pade iz rok in udari ob psa oziroma ga z ropotom prestraši. Pes lahko pobegne, ropotajoč ročaj pa za njim. Z navadnim povodcem do večine teh situacij ne more priti oziroma je verjetnost za poškodbe bistveno manjša. Je pa uporaba povodca vsekakor ena od veščin, ki jo morata osvojiti tako pes kot njegov skrbnik.

dolg povodec

Dolg povodec omogoča psu svobodnejše gibanje.

Kaj pa oprema proti vlečenju?

Kakršnokoli opremo »proti vlečenju« odsvetujem. Sem spadajo na primer haltiji, oprsnice proti vlečenju, zatezne ali celo bodeče ovratnice in podobno. Vsem je skupno to, da vlečenje preprečujejo bodisi zato, ker psu povzročajo bolečino, ali pa zato, ker psa tako ovirajo pri gibanju, da se enostavno ne more dovolj hitro premikati, da bi lahko povlekel na povodcu. To pa na dolgi rok lahko privede do zdravstvenih ali vedenjskih težav.

Če povzamem: Pripenjanje povodca na ovratnico lahko pripelje do hudih poškodb. Za sprehode je zato najprimernejša udobna oprsnica v obliki črke H v kombinaciji z daljšim, navadnim povodcem. Dolžino povodca izberemo glede na okolje, v katerem se sprehajamo, vendar naj ne bo krajši od 3 m.

Vzgoja psa je polna izzivov. Za dodatne informacije in nasvete me kontaktirajte!

Preberite še …