“Moj pes pobira s tal, kaj naj naredim?”

Pobiranje različnih stvari s tal ali bolje rečeno preprečevanje tega vedenja je en pogostejših razlogov, da se pasji skrbniki obrnejo po pomoč. In čeprav psa v kontroliranih okoliščinah običajno ni težko naučiti, da na ukaz spusti, kar ima v ustih, se pogosto zatakne v praksi – še posebej, če pes na tleh najde nekaj res res dobrega (khm, iztrebek, na primer?). Možnih razlogov za tako obnašanje je veliko, med njimi se lahko skrivajo tudi zdravstvene težave. Dobro naučen ukaz »spusti« je sicer res zelo uporaben, če pes pobere nekaj nevarnega, dolgoročno pa je ključno, da naslovimo vzroke za tako vedenje. Kajti – ko odpravimo vzroke, pogosto izgine tudi neželeno vedenje, s tem pa kup skrbi na sprehodu ali doma.

Je normalno, da pes pobira predmete s tal?

Pobiranje predmetov s tal ni vedno problematično. Mladički in mladi psi se na ta način učijo o svetu. Ko najdejo nekaj zanimivega ali novega, to vzamejo v gobček, malo prežvečijo in običajno izpljunejo. Žvečenje in držanje stvari v gobcu pse tudi pomirja, zato tudi odrasli psi včasih na sprehodu s tal poberejo palico in jo nosijo okrog, ali pa nas ob prihodu domov vznemirjeni pričakajo s copatom v gobcu. Vse to je normalno pasje vedenje, pri katerem ni razloga za skrb. Ni pa normalno, da psi neužitne stvari tudi pojedo. Še posebej, če gre za umetne materiale (npr. plastika, polnilo plišastih igrač, tkanina … ), kamenje ali kakšne večje predmete, je lahko to za psa tudi zelo nevarno.

Kaj pa, če pes pobira hrano s tal?

Posebno omembo si zasluži pobiranje hrane s tal. Gre pravzaprav za povsem normalno pasje vedenje. Psi so namreč mrhovinarji in oportunisti. Z drugimi besedami – ko najdejo hrano, jo pojedo, tako so tisočletja preživeli v naravi. Žal pa živimo v svetu, ko je tako početje za psa lahko nevarno.

Kot zanimivost naj omenim še, da pri prostoživečih psih ne opažamo prehranjevanja z neužitnimi predmeti. Kaže, da je ta težava prisotna le pri psih, ki jih imamo doma. To je še en razlog, da se moramo nujno vprašati o razlogih za tako obnašanje, saj človeški faktor pri tem neželenem vedenju očitno igra pomembno vlogo.

pes pobira palico s tal

Prenašanje predmetov v gobcu psa pomirja.

Razlogi za pobiranje s tal

Torej – nič ni narobe, če pes vzame stvar v gobec (če te stvari iz kakršnegakoli razloga ne sme imeti, jo vedno lahko zamenjamo za nekaj boljšega). Če pa pes to tudi poje, pa je zgodba drugačna.

ZDRAVJE

Nedavna raziskava je pokazala, da se za okoli 12% uživanja neužitnih stvari skrivajo zdravstvene težave, ostalih 88% primerov pa je najverjetneje zgolj vedenjske narave. Povedano drugače – če »vedenjski ukrepi« ne zaležejo, se je smiselno posvetovati tudi z veterinarjem. Med razlogi za pobiranje s tal se namreč lahko skrivajo bolečina, kronična vnetja, različne bolezni prebavil, hormonska neravnovesja in druge bolezni. Ko jih odpravimo, se neha tudi pobiranje s tal.

PREHRANA

Za pobiranjem s tal (tudi, če ne gre za hrano) se pogosto skriva lakota. Ljudje imamo pasje prehranjevanje v celoti pod nadzorom. Odmerjamo količino hrane, določamo čas prehranjevanja in se odločamo, kaj bo pes sploh jedel. S tem lahko nehote pri psu povzročamo frustracijo, zaradi katere razvije nezdrav odnos do hrane. Morda ima hrane premalo. Tudi, če ima hrane količinsko dovolj, je morda ne dobi ob pravem času in je pogosto lačen. Hrana, s katero psa hranimo, lahko ne vsebuje vsega, kar naš pes potrebuje v tistem trenutku, zato manjkajoča hranila začne iskati drugje (»hmm, morda pa se v tem kamnu skrivajo minerali, ki mi jih primanjkuje?«). Lahko ni zadovoljena potreba po brskanju za hrano, ki je prav tako eno normalnih pasjih vedenj. To potrebo lahko zadovoljimo s preprostim iskanjem priboljškov doma ali na sprehodu in čas hranjenja spremenimo tako, da pes ne gre lačen na sprehod. Pomembno vlogo v prehrani psov pa igra tudi raznolikost.

Pobiranje s tal je lahko povsem normalno pasje vedenje. Ni pa normalno, da pes zaužije stvari, ki niso užitne. Razlogov za tako vedenje je lahko veliko in jih je smiselno čimprej nasloviti, preden tako obnašanje postane navada.

VAROVANJE VIROV

Pobiranje s tal je lahko tudi oblika varovanja virov. Ko pes najde nekaj zanimivega in želi to raziskati, mu ljudje to pogosto skušamo vzeti. To nam na začetku morda celo uspe, sčasoma pa se pes nauči, da mu bomo zanimive stvari vzeli. Zato se hitro lahko zgodi, da stvar (užitno ali ne) pogoltne, preden bi mu jo lahko vzeli. Včasih za to zadostuje že, da se obrnemo proti psu ali ga pogledamo.

STRES

Psi pobirajo s tal tudi takrat, ko so v stresu. Držanje stvari v gobcu in žvečenje jih pomirja. Ko je stresa več, je hkrati slabša njihova samokontrola in prej pride do nepremišljenih dejanj, kot je goltanje. Če jih pri tem še skrbi, da jim bomo stvar vzeli, jo bodo skoraj gotovo tudi pojedli. Kadar stres traja dlje (postane kroničen), lahko pobiranje in goltanje predmetov postane oblika obsesivnega vedenja, s katerim skušajo ta stres zmanjšati – žal na precej neučinkovit način.

Pes pobira priboljške s tal

Iskanje priboljškov je preprosta aktivnost, ki lahko pomaga pri odpravljanju pobiranja s tal.

Rešitve

Če povzamem – če pes pobira s tal, najprej izključimo morebitne zdravstvene težave, posrbimo za ustrezno prehrano in naslovimo stres. Rešitev je včasih čisto preprosta, psu na primer povečamo število obrokov ali pa spremenimo čas hranjenja, da ne gre lačen na sprehod. Včasih je treba narediti kratko kuro z vitamini ali probiotiki, pa se težava reši »sama od sebe«. Posebej, ko se v ozadju skriva stres, ko gre za že naučeno varovanje virov ali pa se v ozadju skrivjo različni dejavniki, pa odpravljanje pobiranja s tal zahteva več razmisleka in prilagoditev. Od trajanja sprehodov, počitka, aktivnosti, ki jih počnemo s psom, pa vse do načina vzgoje in šolanja ter našega obnašanja, kadar pes nekaj vzame v gobec. V takem primeru vam z veseljem pomagam poiskati vzroke in rešitve, da se neželeno pobiranje s tal čim prej odpravi.

Vzgoja psa je polna izzivov. Za dodatne informacije in nasvete me kontaktirajte!

Preberite še …