• Sledenje (mantrailing)

  mantrailing

Sledenje (mantrailing) je oblika dela z nosom, kjer pes išče točno določeno osebo. Tečaji so primerni za pse vseh starosti. Delo poteka individualno, brez dolgotrajnega čakanja na vrsto.

Zakaj sledenje (mantrailing)?

 • Krepi koncentracijo
 • Izboljšuje samozavest
 • Pomaga pri odpravljanju strahu
 • Krepi vez med psom in skrbnikom
 • Psa miselno zaposli
 • Zabavna aktivnost za psa in skrbnika

O tečaju

 • Število stopenj: 4 + stopnja, prilagojena mladičkom
 • Število srečanj na tečaj: 5
 • Trajanje individualnega srečanja: 30 minut
 • Lokacija: različni konci Ljubljane
 • Obvezna oprema: H oprsnica, sledni (10 – 15 m ) povodec, priboljški, voda

Na tečaju so lahko prisotni vsi družinski člani. Mladoletne osebe se lahko tečaja udeležijo le v spremstvu starša oz. skrbnika.

Vohljač 1 – 3

Začetne stopnje tečaja sledenja (mantrailing), kjer se bo vaš pes naučil slediti vonju točno določene osebe v različnih okoljih in situacijah. Tečaje lahko obiskujete samostojno ali hkrati z drugimi programi. Predhoden obisk pasje šole ni potreben.

Prva stopnja tečaja. Prvo srečanje je skupinsko, poteka brez psov v Galijevi igralnici (Ljubljana) in traja približno eno uro. Spoznali boste, kako deluje pasji voh in kaj se pravzaprav dogaja, ko pes sledi vonju »izgubljenca«. Temu sledijo 4 polurna individualna srečanja na terenu, kjer pes išče »izgubljenca« v gozdovih, na travnikih in v drugem mirnem okolju.

Druga stopnja tečaja. Pes že pozna osnove, zato težavnost lahko stopnjujemo. Pogrešance iščemo v okolju z nekaj več motnjami in po zahtevnejšem terenu – na makadamskih in drugih sprehajalnih poteh. Sledi so vse daljše. Tečaj obsega 5 polurnih individualnih srečanj.

Tretja stopnja tečaja. Vaš pes je že pravi vohljač, ki brez težav prehaja med travnikom in makadamom in loči med različnimi sledmi, postavljenimi sočasno na istem kraju. Na tečaju Vohljač 3 se preizkusi še v iskanju v bolj urbanem okolju – v industrijskih conah in na drugih zanimivih mestih. Tečaj obsega 5 polurnih individualnih srečanj.

Družabni vohljač

Družabni vohljač je tečaj, namenjen psom, ki so zaključili tečaje Vohljač 1, 2 in 3. Namenjen je vzdrževanju znanja, ves čas pa skrbim tudi, da srečanja ostajajo zanimiva in psom v izziv. Tako na tečaju iščejo druge pse, namesto ljudi iščejo njihove predmete, sledijo pogrešancem, ki so se odpeljali s kolesom ali rolerji in podobno. Srečujemo se 1x na teden (jeseni in pozimi ob sobotah dopoldan, spomladi in poleti pa med tednom zvečer), srečanjem pa se pridružite, ko imate čas.

Vohljaček

Vohljaček je tečaj sledenja (mantrailing), prilagojen mladičkom. Namenjen je psom, starim med 3 in 5 mesecev. Mladički pogrešance iščejo v mirnem okolju (travniki, gozdovi). Sledi so krajše, iskanje pa popestrimo z okusnimi priboljški. Tečaj obsega uvodno skupinsko teoretično srečanje in 4 polurna individualna srečanja na terenu. Odvisno od starosti in zmožnosti po zaključenem tečaju Vohljaček nadaljuje s tečajem Vohljač 1 ali 2.