• Način dela

    način-vzgoje-psa

Pristop

Psu prijazen način vzgoje psa je hkrati drugačen, a preprost. V njem se boste našli, če svojega psa vidite kot družinskega člana, s katerim želite vzpostaviti pristen odnos in prijetno sobivati.

Na podlagi dolgoletnih izkušenj z delom predvsem s problematičnimi psi in mladički se dobro zavedam razlike med šolanim in vzgojenim psom. Izpolnjevanje ukazov, kot so »sedi«, »prostor« in »poleg« namreč še ne pomeni, da je pes vzgojen in se je v različnih situacijah sposoben lepo vesti.

Da pes res postane družinski član, s katerim je prijetno sobivati, se mora biti sposoben soočiti z vsakodnevnimi zahtevami in izzivi, poznati bonton in vedeti, kako se obnašati v družbi živali in ljudi. Da je to mogoče, se mora v prvi vrsti dobro počutiti. Podobno, kot smo ljudje zadirčni, kadar smo lačni, neprespani ali zdolgočaseni, se tudi psi neprimerno vedejo, kadar se počutijo slabo.

Razumevanje, izpolnjevanje in upoštevanje potreb, zmožnosti in komunikacije psa je temelj, na katerem gradite dober odnos in vašega štirinožca tudi vzgajate. Psu prijazen način dela zato ne temelji na neprestanih ukazih in vajah poslušnosti. V prvi vrsti vas naučim bolje razumeti vašega psa in ga skozi njemu razumljivo komunikacijo usmeriti v želeno vedenje. Psa vam pomagam vzgojiti na način, da bo sčasoma sam sposoben sprejemati dobre odločitve v različnih situacijah, ne da bi mu morali to kar naprej ukazovati. Pri tem dobrobit vašega psa brezkompromisno postavljam na prvo mesto.

Individualno in skupinsko delo

Čeprav so si neželena vedenja pri psih zelo podobna, pa so vzroki zanje še kako različni. Zato večina mojega dela temelji na individualnih srečanjih, kjer se lahko v celoti posvetim vam in vašemu psu. Program dela in termine srečanj lahko tako prilagodim vaši situaciji, tempu življenja in vsakdanu. Hkrati individualna srečanja tako psu kot vam omogočajo lažje in hitrejše učenje novih veščin.

Ne smemo pa pozabiti, da psi nujno potrebujejo tudi pasjo družbo. Zato za pse vseh starosti organiziram različna skupinska druženja, ki so v prvi vrsti namenjena socializaciji in prijetnemu skupnemu preživljanju časa.

Oprema

Oprema pomembno vpliva na počutje in s tem vedenje vašega psa. Vsem skrbnikom psov zato priporočam uporabo udobne oprsnice v obliki črke H ter daljši (3 do 5 m), navaden povodec. Uporaba take opreme je na naših srečanjih obvezna. Več o opremi najdete v zapisu na blogu.

Brez skrbi, če ste do zdaj uporabljali drugačno opremo ali pa niste prepričani, če boste svojega psa na oprsnici lahko obvladali. Tudi to so veščine, ki jih boste v sklopu vzgoje osvojili vi in vaš pes.

Kot članica organizacije Pet Dog Trainers of Europe sem zavezana k spoštovanju etičnega kodeksa organizacije, ki ga najdete tukaj.