• Vzgoja odraslega psa

  individualna-pasja-šola

Individualna pasja šola je namenjena pubertetnim in odraslim psom. Za odpravljanje vedenjskih težav, strahov ter vzgojo v teh starostnih obdobjih je individualna obravnava ključna. Nasloviti je namreč treba različne dejavnike, ki vplivajo na psa, ti dejavniki pa so pri vsakem posamezniku drugačni. S psi, starejšimi od 6 mesecev, se zato dela vedno najprej lotimo individualno.

Pomoč v različnih situacijah

 • Odpravljanje neželenega vedenja doma

  lajanje, skakanje, uničevanje, grizenje, ločitvena tesnoba …

 • Odpravljanje neželenega vedenja zunaj

  vlečenje na povodcu, pobegi, zaganjanje, lajanje, pobiranje s tal …

 • Pomoč prestrašenim psom

  odpravljanje strahu pred zvoki, ljudmi, predmeti, živalmi …

 • Učenje življenjskih veščin

  hoja na povodcu, ustavljanje pred cesto, priklic …

Na kratko o srečanjih

 • Minimalna starost psa: 6 mesecev
 • Lokacija: na vašem domu ali v Galijevi igralnici (Ljubljana)
 • Začetek: takoj oz. po dogovoru
 • Oprema: Udobna (H) oprsnica, 3m povodec, priboljški

Na srečanjih so lahko prisotni vsi družinski člani. Mladoletne osebe se lahko tečaja udeležijo le v spremstvu starša oz. skrbnika.

Vedno začnemo  z uvodnim svetovanjem. Srečanje traja približno 2 uri, na katerem psa opazujem in spoznam. Temeljito se pogovorimo o izzivih, s katerimi se soočate pri vzgoji, ter o vsakdanjih rutinah, zgodovini, zdravju, preteklih izkušnjah in drugih dejavnikih, ki vplivajo na vedenje vašega psa. Tako ugotovim, od kod težave izvirajo in kako jih najučinkoviteje rešiti.

Temu sledi odpravljanje vzrokov za težave. Na uvodnem svetovanju za vas oblikujem preproste ukrepe, ki jih začnete izvajati takoj in bodo že v tednu ali dveh prinesli prve rezultate. Po prvem srečanju boste bolje razumeli svojega psa in vzroke za njegove težave, domov pa boste odšli z izoblikovanim planom dela za odpravljanje težav. Delo nato nadaljujemo na krajših individualnih ali skupinskih urah.

Tekom učenja ves čas skrbim, da se vaš pes počuti dobro in predvsem varno, saj se njegovo vedenje lahko izboljša le, če je sproščen in sposoben razmišljati. Neželeno vedenje običajno ignoriramo ali preusmerimo, želeno vedenje nagradimo in spodbujamo, psa pa nikoli ne kaznujemo.

Pred začetkom dela izpolnete kratek vprašalnik, s pomočjo katerega se okvirno seznanim s težavami, s katerimi se soočate in se na srečanje pripravim. Po uvodnem svetovanju prejmete podroben povzetek opažanj, napotke za omilitev težav ter plan dela za naprej.

Uvodno svetovanje poteka v Galijevi igralnici v Ljubljani (po dogovoru tudi na domu), ostala srečanja po dogovoru na domu ali na terenu. Lokacija srečanj je odvisna predvsem od vrste in obsega težav oziroma tem, ki jih obravnavamo na posameznem srečanju.

Število srečanj je odvisno od obsega in vrste težav. Običajno priporočam začetni paket individualnega dela (uvodno svetovanje + 5 ur). V sklopu začetnega paketa se pokažejo prvi napredki in običajno osvojite vse teoretične in praktične teme, da lahko delo nadaljujete sami. Po potrebi nato nadaljujemo z dodatnimi individualnimi ali skupinskimi srečanji.

Zakaj individualna pasja šola?

Vzgoja pubertetnikov in odpravljanje težav odraslih psov sta polna izzivov. Individualni pristop k vzgoji omogoča, da program dela in termine srečanj v celoti prilagodim vam in vašemu psu. Hkrati pa se boste tako vi kot vaš pes na tak način hitreje, lažje in bolj uspešno učili.

Kaj pa socializacija?

Psi za dobro počutje potrebujejo tudi pasjo družbo. Individualna pasja šola zato lahko poteka hkrati s skupinskim tečajem Družabni sprehodi. Čas vključitve v skupino je odvisen od vrste in obsega težav, ki jih ima vaš pes.